Szarvasi workshop meghívó

posted in: 2018, Rendezvény | 0

Sajtóközlemény letöltése (pdf)

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

KERTÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG KEZELÉSE, FEJLESZTÉSE ÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE A GYAKORLATBAN

címmel – 2018. április 19-21. – között nemzetközi műhelykonferenciát szervez a Szarvasi Arborétumban.

Az országos vagy helyi műemléki oltalom alatt álló történeti kertek kultúrtörténeti értékükkel is növelik a gyűjteményes kertek turisztikai vonzerejét. Ugyanakkor, az épített örökség megőrzése és fenntartása további feladatokat ró ezekre az intézményekre. 2018 az Európai Kulturális Örökség Éve, többek között ez adja az apropót, hogy a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara közreműködésével egy hiánypótló, nemzetközi műhelykonferenciát rendezzünk „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban” címmel a Kar kötelékében működő Szarvasi Arborétumban.

A műhelykonferencia előzetes programja – (Részletekért kérjük kattintson!)

A történeti kertek, mint élő műemlékek, sokféle kertet felölelnek a kastélykertektől kezdve a kolostorkerteken keresztül a városi közparkokig, ahol a műemléki környezet nemcsak a helyszín múltjához méltó, értékóvó kerttervezést követel meg, hanem a terület korszerű, kiemelten turisztikai célú használata és fenntartása során is elengedhetetlen a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő értékőrzés. Az épített elemek kezelése mellett az élő alkotóelemek, a növények speciális gondozása is sajátos módszertan és gyakorlat követését teszi szükségessé.
Műhelykonferenciánkon jeles francia szervezeteket (Ministère de la Culture; Association des Parcs et Jardins en Région Centre-Val de Loire) képviselő szakemberek vesznek részt, akik a kertörökség kezelése, fenntartása, működtetése és népszerűsítése témakörökben tartanak előadásokat, amelyekhez kötődően hazai előadásokat is hallhatnak a résztvevők, többek között a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. – NÖF vezető munkatársaitól. A két ülésnapot egy egész napos szakmai kirándulás zárja a Tiszakürti Arborétumba, és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyparkba.

Tudnivalók

A konferencia nyelve magyar és francia, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A műhelykonferencia előzetes programja itt érhető el. A szervezők  a program változtatás jogát fenntartják.

A rendezvény helye, ideje:
2018. április 19-21., Szarvasi Arborétum, 5540 Szarvas, I kk. 9.

Regisztráció: A jelentkezést meghosszabbítottuk.

A konferencia részvételi díja 6 000 Ft/fő/nap, amely magában foglalja a kávészüneteket és az ebédet. Részvételi szándékukat, kérjük a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével jelezzék.

Lemondási feltételek: A befizetett részvételi díjat a rövid határidőre való tekintettel lemondás esetén nem áll módunkban visszatéríteni.

Jelentkezési lap »

További tudnivalók:

A szombati kirándulás célpontjai:

Szarvasi Arborétum
http://www.pepikert.hu/

Tiszakürti Arborétum
http://www.tiszakurt.hu/?q=arboretum
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/arboreta

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Kerttörténeti bejárás a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában

A „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban” nemzetközi műhelykonferencia keretében 2018. április 21-én, 9 órakor vezetett bejárás kerül megrendezésre a szabadkígyósi Wenckheim kastély parkjában. A látogatók megcsodálhatják az Ybl Miklós által tervezett kastélyhoz kapcsolódó történeti kertet, melynek egykori kialakításáról és tervezett rekonstrukciójáról a tájépítész tervező mesél. A kastélypark egyedülálló növényállománya, koros tölgyek és tóparti mocsárciprusok hívogatják a látogatókat. A bejárás során az érdeklődők megismerhetik többek közt a pleasure ground díszkertjét, az egykori lovaspóló pálya területét, a fennmaradt tavat és annak közvetlen környezetét.

wikipedia.org

https://www.wenckheim.hu/szabadkigyos.htm

video 1: https://www.youtube.com/watch?v=ZsY4xQbo__E&feature=youtu.be
video 2: https://www.youtube.com/watch?v=gFeSgZZ5THI

Szarvasi látnivalók:
https://www.google.hu/search…

https://korostourist.hu/category/szarvas/?gclid=EAIaIQobChMI88S7l7KP2gIVhD8bCh2epA67EAAYASAAEgJrfPD_BwE

Szent Klára Gyógyfürdő, uszoda, Szarvas
http://szarvasigyogyfurdo.hu/
http://szarvasigyogyfurdo.hu/furdo-nyitvatartas/

KÖEÉ: Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban